יותר ממחצית האוכלוסייה הבוגרת סובלת מבעיות שונות בחניכיים ביניהן דלקות שטחיות, נסיגת חניכיים ומחלות קשות. תפקיד החניכיים הוא לתמוך בשיניים ולשאת אותן, כאשר מנגנון האחיזה נחלש עקב מחלה הדבר עלול לגרום להתנדנדות שיניים ואף לאובדן. אילו סוגי מחלות חניכיים קיימות? מה הסימנים הבולטים לדלקת חניכיים? כיצד מבוצע האבחון? ובאילו דרכים ניתן לשמור על בריאות החניכיים? התשובות כאן במאמר.
אילו סוגי מחלות חניכיים קיימות?
מחלות חניכיים נחלקות לשני סוגים:
- דלקת החניכיים מסוג ג'ינג'יביטיס זו דלקת של הרקמות השטחיות שמתבטאת בחניכיים נפוחות, כואבות, אדומות ומדממות הן באופן ספונטני והן במגע. הדלקת נגרמת כתוצאה מהצטברות של לכלוך, שאריות מזון, אבנית ופלאק וככל שישנה הצטברות גבוהה יותר של חיידקים הדלקת כואבת יותר. ניתן לטפל בדלקת זו בעזרת תחזוקה יום יומית שכוללת צחצוח דו-יומי, שטיפות פה וטיפול ראשוני אצל רופא שיניים או שיננית. 94% מהאוכלוסייה עשויים ללקות בדלקת זו.
- דלקת חניכיים מסוג פריודונטיטיס זוהי מחלת חניכיים מתקדמת, אשר פוגת ברקמות העמוקות באמצעות תקיפת מערכת האחיזה של שורשי השיניים. דלקת זו היא מחלה בלתי הפיכה, כרונית ואקוטית אשר דורשת תחזוקה ארוכה. כאשר מאתרים את המחלה בשלביה המוקדמים ניתן לעצור אותה ואף לשמר את רקמות האחיזה לתקופה ארוכה. כאמור הטיפול במחלה דורש הפעלת לחץ על החניכיים במטרה ליצור תנגודת טבעית של כלי דם. דלקת זו עלולה להביא לנסיגת חניכיים וכן לנסיגה היקפית סביב שורש השן.
מה הסימנים הבולטים לדלקת חניכיים?
ישנם שלושה סימנים בולטים לדלקת חניכיים: הסימן הראשון – ריח רע מהפה, שנוצר בעקבות חיידקים, אשר מפרישים חומרים מסוימים. כאשר הריח לא נעלם לאחר האכילה סימן שמדובר בדלקת חניכיים. הסימן השני – הוא נפיחות בחניכיים שמלווה בכאב, והסימן השלישי – הוא דימום מהחניכיים שאינו מלווה בכאב בעת צחצוח שיניים או בעת ניקיון בחוט דנטלי. כאשר סימנים אלו מופיעים (אחד או יותר – מומלץ לגשת לרופא השיניים או אל השיננית כדי לטפל בדלקת בשלביה המוקדמים)
כיצד מבוצע האבחון למחלות חניכיים?
האבחון לדלקת חניכיים כרונית מסוג פריודונטיטיס כולל בדיקה קלינית אשר מתבססת על הערכה ראשוני של מראה החניכיים ובדיקת עומק כיסי החניכיים. כמו כן מבוצע צילום רנטגן שנועד להעריך את היקף הנזק שנגרם למערכת התמיכה של הנזק. במקרים מסוימים מבוצעות בדיקות מעבדה לבחינת הימצאות של חיידקים פתוגניים בחניכיים.
כאמור גילוי מוקדם של מחלת חניכיים כרונית אקוטית עוד לפני שנוצרה פגיעה במערכת התמיכה של השן מאפשר להשיב את המצב לקדמותו. ולכן כדי למנוע את החרפת הדלקת חשוב עד מאוד לשמור על היגיינת פה יום יומית וביצוע ניקוי מקצועי במרפאת השיניים.
כיצד חשוב לתחזק את החניכיים?
החניכיים תומכות בשיניים וחשוב לתחזק אותן ברמה היום יומית. תחזוקה נאותה כוללת צחצוח שיניים פעמיים ביום, העברת חוט דנטלי וביצוע שטיפות באמצעות מי פה המכילים פלואוריד. כמו כן מומלץ להגיע לטיפולי ניקיון וביקורת אצל רופא השיניים והשיננית אחת לחצי שנה.
אנשים עם נטייה לדלקות חניכיים (בעיקר נטיות גנטיות) נמצאים בקבוצת סיכון לחלות בדלקת חניכיים כרונית-אקוטית ולכן עליהם לתחזק את החניכיים באופן אינטנסיבי מדי יום באמצעות מכשור המעודד את התנגודת הטבעית של כלי הדם. כך למשל הם יכולים להשתמש בשטיפות לחץ יום יומיות, להיעזר במברשת חשמלית בעלת ראש מסתובב, לנקות בין השיניים באמצעות קיסמים ולשמור על סביבת חניכיים נקייה עם מיעוט חיידקים.
הכותב הוא ד"ר אמיר ראבי רופא שיניים, בוגר לימודי רפואת שיניים באוניברסיטת מינכן המציע מגוון טיפולי שיניים במרפאתו בחיפה.