כרבע מהאוכלוסייה סובלת ממחסור עצם בלסת מצב המקשה על ביצוע השתלות שיניים בטוחות ויציבות. מחסור בעצם נוצר כתוצאה מספיגה שנגרמת במשך השנים, כאשר בכל שנה העצם מאבדת כ-25% מנפחה. ישנן שתי לאובדן נפח עצם:
- מחלת חניכיים כרונית-אקוטית (דלקת חניכיים כרונית הנקראת פרידונטיסטיס) שגורמת לאובדן שיניים עקב התפשטות חיידקים שמתפתחים אשר מביאים לפגיעה משמעותית בעצם הלסת הבסיסית ובקרום מיסב השן
- אובדן שיניים שלא טופל בטווח של חצי שנה (עקב עקירה, חבלה, מחלה).
היכן מתרחש אובדן העצם?
אובדן העצם מתרחש באזור העצם העוטפת ומקיפה את שורש השן (העצם האלבאולרית) , אשר אחראית לעיגון השן ולמניעת תזוזתה, פגיעה משמעותית בעצם האלבאולרית לא תאפשר ביצוע השתלת שיניים לשיקום המצב. כדי להבטיח את סיכויי ההצלחה בטיפולי השתלת שיניים נדרש לפחות נפח של עשרה מ"מ.
האם השימוש בשיניים תותבות מאט את אובדן נפח העצם?
השיניים התותבות מפעילות רק עשירית מהלחץ שמפעילות השיניים הטבעיות או השתלים הדנטליים ולכן הן אינן פותרות את הבעיה ואף יותר מכך הן מאיצות את אובדן העצם לקריסת הפנים בחלקן התחתון – השפה העליונה צונחת לפנים הפה, הלחיים שוקעות , הסנטר מתקרב לאף, שנראה בולט יותר וכך גם הלסת.
כיום בזכות התמורות הטכנולוגית שחלו בתחום ניתן לטפל במקרים בהם קיים חוסר עצם קיצוני, לבצע טיפולים המעודדים בניית עצם חדשה, להרים סינוס ולהשתיל עצם במטרה להקנות אחיזה טובה לשתל או לשתלים העתידיים שיבואו במקום השן או השיניים החסרות.
מי זקוק לבניית עצם?
כל אדם שאיבד את שיניו בעקבות עששת או מחלות חניכיים וסובל משינוי במבנה הפנים (מראה של פנים עצובות) כתוצאה מהיעדר אחיזה של עצם הלסת ואובדן גובה אנכי (ורטיקלי) יוכל לבחון הליך של השתלת עצם. הרמת הסינוס מגדילה את הגובה האנכי והעצם המושתלת יכולה להיות ממוקמת בכל מקום בלסת.
יש לציין בהקשר זה שהטיפול זוכה לסיכויי הצלחה גבוהים במיוחד בקרב אוכלוסייה לא מעשנת, שאינה נוטלת תרופות מקבוצת ביספוספונטים ובקרב אנשים עם סוכרת מאוזנת. ולכן כחלק מבניית התוכנית הטיפולית ישנה התייחסות רחבה למצבו הבריאותי של המתרפא – ואם נדרש הדבר עליו יהיה לחדול מהרגלי העישון ולפעול לאיזון הסוכרת.
תהליך השתלת העצם
השתלת העצם נעשית בחלל הסינוס – הסינוס הוא החלל בגולגולת שרצפתו היא "תקרת הפה" אל הסינוס מחדירים חליף עצם- ממקור המתרפא (שיניים טחונות או עצם אחרת בגופו), או ממקור ביולוגי אחר – אלמוגים או מקור בקר מהחי (עצם מבנק העצם עוברת תהליך מורכב של ניקוי וסטריליזציה) – החלופה השנייה היא הרווחת יותר בקרב רופאי השיניים כיוון שלמקור עצם מבקר יש עמידות גבוהה יותר לספיגה.
כאמור לאחר ביצוע פתיחת סינוס מוחדרת העצם אל החלל, מבוצעת סגירת חניכיים ועל המתרפא להמתין לפרק זמן של תשעה חודשים עד לאיחוי. תהליך זה זוכה להצלחה יתרה עם 97.5% מהמקרים, נעשה בשגרה ובטוח.
כיצד לצמצם תופעות של ספיגת עצם?
ברפואת השיניים וברפואה הכללית בפרט – מניעה היא הטיפול הטוב ביותר. את ספיגת העצם ניתן לצמצם באופן משמעותי עם מבצעים את התקנת השתל קרוב ככל הניתן למועד עקירת השן. וזאת כיוון שכל דבר שלא מבצעים בו שימוש לבסוף מתנוון. כך מונעים את התהליך הטבעי של ספיגת העצם ומשמרים באופן מיטבי את נפח העצם הקיים. נוסף על כך חשוב להקפיד על היגיינה נאותה לאורך שגרת היום יום, לצחצח שיניים פעמיים ביום עם משחות המכילות פלואוריד, לשמור על בריאות החניכיים באמצעות זרמי מים בלחץ ושטיפות פה ולבצע ביקורת להסרת אבנית אחת לחצי שנה.
הכותב הוא ד"ר אמיר ראבי בעל מרפאת שיניים בחיפה.