הרמת סינוס היא הליך כירורגי קצר, שמטרתו לעבות את עצם בהחלקה האחורי של הלסת העליונה כהכנה לשתל דנטלי. מתי נדרש לבצע הרמת סינוס? מה ההבדל בין הרמת סינוס סגורה לבין הרמת סינוס פתוחה? מהו התהליך? והאם הוא בטוח? המידע כאן במאמר.
מתי נדרש לבצע הרמת סינוס?
הרמת סינוס נדרשת בחלקו האחורי העליון של הפה עקב איבוד עצם מסיבי בעקבות עקירה או בעקבות מחלות חניכיים וכחלק מהתהליך ההכנה להחדרת שתל לעצם. באמצעות הרמת הסינוס אנחנו מחדירים חומר עצם אשר מעבה את המקום ועובר תהליך של איחוי עם העצם הטבעית, כאשר לאחר תהליך האיחוי ניתן יהיה לבצע את השתלת השיניים. הרמת סינוס מתבצעת בשני אופנים: הרמת סינוס סגורה והרמת סינוס פתוחה.
מה ההבדל בין הרמת סינוס סגורה לבין הרמת סינוס פתוחה?
קיימים שני סוגים שונים של הרמות סינוס: הרמת סינוס סגורה שהיא שיטה זעיר פולשנית, אשר מותנית בבניית עצם בכמות יחסית קטנה והרמת סינוס פתוחה אשר נועדה לתת מענה למחסור בעצם למספר שיניים. יש לציין שאין הגבלה לביצוע הרמת סינוס סגורה גם בחוסר של מספר שיניים. כמו כן הרמת סינוס סגורה ניתן לבצע כשיש שארית עצם מקורית של המתרפא במינימום אורך של שלושה מילמטרים ובמקרים מסוימים אפילו שני מילימטרים. הרמת סינוס פתוחה מבוצעת כשאין שארית עצם מקורית של המתרפא או במקרים של סינוס רחב מאוד ועולה הצורך בעצם רבה.
ההבדלים בין השיטות:
חלל גישה לסינוס – בהרמת סינוס סגורה הגישה נעשית דרך חלל הפה באזור המכתשית של השן העקורה (דרך הקידוח לשתל הדנטלי), ובאמצעות כלים כירורגיים עדינים פותחים פתח קטן, דוחקים את ממברנת הסינוס ומחדירים תחליף עצם. בהרמת סינוס פתוחה פתח הגישוה הוא דרך צידי הסינוס והתהליך כולל הרמה עדינה של ממברנת הסינוס והחדרת תחליף עצם.
הרמת סינוס סגורה מבוצעת דרך הקידוח של השתל בשיטה זעיר פולשנית כאשר דרך הקידוח של השתל מרימים את ממסרבת הסינוס ומחדירים תחליפי עצם, ובמקרים מסוימים מרימים את הממברנה ללא תוספת עצם. ברוב המקרים המתרפא מקבל את השתל כבר באותו מעמד מה שחוסך זמן המתנה עד לשיקום הסופי עם פחות כאב ונפיחויות.
תהליך הרמת סינוס
הסינוסים המקסילרים ממוקמים מעל השיניים הטוחנות העליונות בעצם מדובר על חללים בגולגולת כאשר עמם הלסת העליונה היא למעשה "רצפת" הסינוס. במקרים בהם חסרה אחת מהשיניים העליונות מתחיל תהליך של אובדן חומר עצם (העצם העליונה נספגת) ולא נותר די מקום לעגן שתל שיחליף את השן החסרה, ולכן יש צורך בעיבוי העצם באמצעות הרמת סינוס.
בתהליך הרמת הסינוס אנחנו דוחקים את ממברנת הסינוס (הרקמה הרכה) ומחדירים לחלל בינה לבין העצם תחליף עצם. ההליך קצר יחסית ונדרש להמתין כמספר חודשים עד לאיחוי העצם במתרפא. ומהיכן מגיעה העצם החלופית? ובכן אנחנו נעזרים בתחליפי עצם מהמטופל עצמו – זהו גם מקור העצם הרווח ביותר שהעלה את אחוזי ההצלחה של הניתוח בזכות דרגת העמידות שלו לספיגה.
בסיום ההליך הניתוחי יש להמתין לפרק זמן של שישה עד עשרה חודשים עד לאיחוי העצם. בזמן זה ניתן להיעזר. יש לציין שהתהליך בטוח וזוכה לאחוזי הצלחה גבוהים (97.5% ) לאחר ההליך עשוי להופיע שטף דם חיצוני ונפיחות שנעלמים בטווח של כשבוע עד שבועיים.
למי מומלץ לבצע הליך של הרמת סינוס?
כדי לבצע את ההליך חשוב לעמוד במספר תנאי סף:
- התהליך מתאים לאנשים שאינם מעשנים גורם סיכון
- אנשים ללא סוכרת או עם סוכרת מאוזנת
- אנשים שאינם נוטלים תרופות ממשפחת ביספוספונטים לרבות תרופות לאוסטאופורוזיס
- אנשים שלא סובלים מסינוסיטיס כרונית
יש לציין, שההשתלות כיום הן דבר שנעשה בשגרה, זהו הליך בטוח ומומלץ מאוד. הצלחת הרמת סינוס או בניית העצם תלויה במצבו הבריאותי של המתרפא, כאמור ישנם מצבים רפואיים בהם סיכויי ההצלחה פוחתים באופן ניכר ונתונים אלו חשובים לבניית התוכנית הטיפולית.
הכותב הוא ד"ר אמיר ראבי רופא שיניים המבצע הרמות סינוס והשתלות עצם. לפרטים נוספים צרו קשר